Scoala de vara „Balet Bucuresti” Editia a II-a

ANUNT 19 Iunie 2015

Dragilor,
Anul acesta suspendăm orice activitate a M.B.A.S. Sperăm din tot sufletul ca viitorul să ne rezerve aceleaşi bucurii pe care le-am trăit alături de voi, în special vara trecută. Ne dorim ca literele şi sufletele ce compun numele nostru: M, B, A, S să rămână liantul care vă va atrage în continuare către noi. Suntem puternici în continuare, însă inima noastră bate acum din ce în ce mai puternic pentru Bogdan. Atât de tare, încât vrem să-i curme orice suferinţă şi să poată respira prin dragostea pe care i-o purtăm.. Noi şi Voi!

UPDATE 16 Iunie 2015 – informaţii de actualitate

Asociaţia MBAS anunţă azi, 16.06.2015, stagiul de vară „Balet Bucureşti” care se va desfăşura în perioada 6 – 15 iulie 2015, cu profesorii cooptaţi de Asociaţie pentru şcoala de vară.

Pentru detalii vă rugăm să ne contactaţi la adresa de email infoambas@gmail.com sau la telefon 0770907213. Vă mulţumim!

Formularul pentru înscrierea la stagiul din perioada 6 – 15 iulie poate fi descărcat de AICI.

Data limită pentru înscrieri este 1 iulie 2015.

Notă: Ediţia a II-a a şcolii de vară nu se va mai ţine anul acesta având în vedere că nu au fost întrunite condiţiile noastre în ceea ce priveşte numărul minim de copii înscrişi precum şi exigenţele referitoare la selecţie şi la organizarea unui spectacol de marcă.

 

Motto: Operele cu adevărat frumoase sunt cele de geniu.

I. Scop

Anul acesta elevii noştri vor trăi o experienţă unică: va fi pregatită şi apoi prezentată pe scenă o coregrafie originală şi realmente inegalabilă, care nu a mai fost vazută în România de foarte mulţi ani. Este principala noastră surpriză pentru elevi dar şi pentru publicul spectator şi, totodată, o dedicaţie pentru minunata lumea a baletului. 

Prin “Şcoala de vară Balet Bucureşti” ne propunem excelenţa dar şi oferirea unei şanse în plus, într-o perioadă în care copiii noştri sunt nevoiţi să aleagă şcoli cu costuri mari din străinătate. De asemenea, ne propunem pregătirea tinerilor talentaţi din România şi promovarea lor prin încununarea la final a celor 3 săptămâni de curs intensiv cu un spectacol coregrafic  ce va îmbina într-un mod fantastic elemente clasice şi contemporane.

II. Locaţie, perioadă desfăşurare, program:

În perioada 6 – 25 iulie 2015, are loc a II-a ediţie a Şcolii de vară “Balet Bucureşti”, un curs intensiv pentru balerini cu vârste de la 14 ani. În mod excepţional, putem accepta şi tineri sub limita de vârstă, cu aptitudini deosebite.

Cursurile Şcolii de Vară Balet Bucureşti, se vor desfăşura la sediul “Sena Studio Balet”, situat în Str. Logofăt Tăutu, nr. 68 A, sector 3 Bucureşti (zona “Timpuri Noi”).

Cursul se va axa pe tehnica de balet clasic: studii pentru fete şi băieţi, poante, sărituri, va include de asemenea un modul de pregatire fizică şi pilates, cât şi predarea de tehnici contemporane. Şcoala de vară, include un orar de 6 ore de dans, zilnic de luni până vineri, sâmbăta 5 ore, timp de 3 săptamani şi se va incheia cu un spectacol.

III. Profesorii

1. Soimiţa Lupu

Soimita Lupu la MBAS

Soimita Lupu

Prim-balerină a Teatrului Masimo din Palermo, Soimiţa Lupu s-a nãscut la Timişoara si a pãşit cu graţie si vocaţie pe urmele tatãlui ei, unul dintre cei mai venerabili profesori de balet ai şcolii timişorene şi fost prim-balerin al Operei. La 9 ani,  intră prin examen la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” Bucureşti si este absolventă a acestui renumit liceu.

Intre anii 1986 si 1992 este solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, unde interpretează rolurile principale din repertoriul clasic : „Giselle”, „Lacul Lebedelor”, „Spargatorul de Nuci”, „Femeia indaratnica”, „Tristan si Isolda”, „Simfonia Fantastica”, debutul său fiind insă cu spectacolul ”Giselle”. In anul 1989, este protagonistă in filmul „Noiembrie Ultimul Bal”, in regia lui Dan Piţa.  Intre anii 1992-1995 este guest-artist in diverse turnee internaţionale din Europa şi Canada, iar din 1995, devine prim-balerină a Teatrului din Palermo, oraş italian care o distinge, în 2008, cu Diploma de Excelenţă pentru întreaga sa carieră internaţională. Repertoriul ei cuprinde  roluri principale in creaţiile coregrafilor: Roland Petit, Agnes de Mille, Derek Dean, Lorca Massine, Christof Pastor, Amedeo Amodio, Mauro Bigonzetti, Luciano Cannito, Riccardo Nunez, Gerlinde Dill, de-a lungul timpului, i-a avut ca parteneri de scenă pe Roberto Bolle, Cyrill Pierre, Amilcar Moret, Giuseppe Picone, Mick Zeni.

Dansează, ca guest-artist, la Arena din Verona, la Opera din Roma, la Teatrul Fenice din Veneţia, Teatro Bellini di Catania, Teatro Sferisterio Macerata, având în repertoriu marile roluri ale baletului clasic şi neoclasic.

2. Iancu Ovidiu Matei

Iancu Ovidiu Matei

Prim solist al Teatrului de Balet Sibiu şi al Operei Naţionale Iaşi 

Iancu Ovidiu Matei s-a născut la Bucuresti şi la varsta de 10 ani, intră prin examen la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, pe care il absolvă in anul 2002. A câștigat o bursă la English National Ballet School, Londra în 2001 și a efectuat un stagiu de perfecționare la Opera din Paris, între 2004-2005. Încă din timpul liceului a fost solist al Operei Naţionale din Bucureşti, companie in care dansează mai bine de 11 ani. In anul 2012-2013 pleacă in America, ca senior soloist in cadrul companiei Tulsa Ballet, revenind apoi la Opera Naţională Bucureşti. Din anul 2015 este prim solist al Teatrului de Balet din Sibiu şi al Operei Naţionale Iaşi.

Repertoriul lui cuprinde roluri principale in cele mai importante creaţii ale baletului clasic şi nu numai, alături de coregrafi celebri: Palladio (Mihai Babuska),  Francesca da Rimini (Olivie Patey), Lacul Lebedelor (Oleg Danovsky, Gheorghe Iancu, Mihai Babuska),  Subway project (jazz) (Rossa Estrela) -Transhumanta (Mihai Babuska) -Giselle (Mihai Babuska), Frumoasa din Pădurea Adormită (Alexa Mezincescu), La Bayadere (Mihai Babuska) – Midsummer Night’s Dream (Mark Bogart), Don Quixote (Mihai Babuska),  Tango.Radio&Juliet (Eduard Klug),  Femei(Gheorghe Iancu),  Romeo si Julieta (Pavel Rotaru, Poclitaru), Waltz Fantasy (Balanchine), Fuga (Ion Tugearu), Serenade (Balanchine), Le Corsaire(Vasili Medvedev), Notre Dame de Paris (Ion Tugearu), Cassanova (Monica Fotescu Uta),  Imagine all the people (Gigi Caciuleanu), Age of Inncocence (second adagio,Eduard Liang); Slice to Sharp; One and One ( Jorma Elo); Pre Sentient (Wayne Mcgregor); Dracula (Ben Stevenson); Nutcracker ( Marcelo Angelini); Lady of the Camelias ( Val Caniparoli); Company B ( Paul Taylor); Midsummer Night Dream, Christopher Weldon (Oberon and Demetrius).

A câștigat numeroase premii naționale și internaționale de-a lungul carierei fiind invitat la Galele Stelele secolului XXI, 2005 Paris, si participant la Competiţia internaţională de balet si dans contemporan Sibiu, 2009, unde a obţinut locul I. Dansează ca invitat de onoare in numeroase Gale si Spectacole din Europa de Est si Occidentala dar şi din Asia şi Statele Unite ale Americii.

In ultimii 2 ani se remarca in proiecte şi gale de excelenţă precum “Alina Cojocaru Dream Project ” – Japonia, Gala Oleg Danovsky, Gala WBC Sibiu Romania şi Gala Operei din Timişoara.

Este invitat de asemenea ca maestru de Balet  în cadrul unor workshop-uri de balet în România  (Bucureşti si Sibiu) şi Italia (Legnano) alături de Gheorghe Iancu şi Rafaello Paganini.

3. Stela Cocârlea

Stela Cocârlea

Stela Cocârlea

Ballet Director-Center of the Arts-Kuwait, coregraf si Master in Artele Spectacolului

Stela Cocarlea a absolvit in anul 1978 Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, fiind de asemenea licentiata şi master in Artele Spectacolului. Este membru fondator al Companiei de Balet Clasic si Contemporan „Oleg Danovski”, alături de care a lucrat timp de 23 de ani in perioada 1978-2001.

Din anul 2002 si până in prezent şi-a desăvârşit cariera artistică ca şi coregraf dar şi ca manager in companii importante din ţara şi străinătate.

Din repertoriul său fac parte roluri principale in Swan Lake, The Nutcracker, Romeo and Juliet, The Sleeping Beauty, Cinderella, Copellia, Giselle, Chopiniana, Bach, Bernarda Alba’s House, Mozzartissimo, Requiem, Tango – Piazzola, At the Market”La Piata”, Priculici, Glenn Miller (in Germania), Moliere (in Germania, având de asemenea numeroase turnee şi spectacole in Europa şi Asia.

Este autorul unor coregrafii contemporane deosebite, munca sa făcându-se remarcată atât în ţară cât şi pe continentul asiatic datorită valenţelor interculturale dar şi combinării artelor. Giselle, Mandarinul Miraculos, Spărgatorul de Nuci sau Romeo si Julieta sunt, de asemenea, cateva din baletele clasice puse in scena sau pentru care a acordat asistenţă coregrafică in cadrul Teatrului de Balet din Sibiu. Este un drum inceput in 1980 şi pe care maestra Stela Cocârlea il continuă şi in prezent, spre bucuria iubitorilor de clasic dar şi de contemporan.

LABORATOR COREGRAFIC

1. Ioana Macarie

Ioana Macarie

Ioana Macarie

Dansator si coregraf independent

Ioana Macarie ne este alături şi în acest an şi se va ocupa de montarea unei coregrafii bazate pe tehnică contemporană, în cadrul Laboratorului Coregrafic; o combinaţie  de mişcări, idei şi informaţii, bazate pe experienţa profesională acumulată până în prezent. Tehnica contemporană va dezvolta idei, fraze şi mişcări, pornind de la talentul şi personalitatea fiecărui cursant, sub imperativul „Centru si Echilibru”. Abilităţile dobândite şi munca din cadrul laboratorului coregrafic, se vor concretiza într-o prezentare a unuia dintre momentele coregrafice din spectacolul ce va încheia şcoala de vară.

Ioana Macarie este dansator si coregraf independent. A absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” in anul 1998 si Universitatea Naţionala de Artă Teatrală si Cinematografica, secţia Coregrafie, in anul 2002. Cu spectacolul de Licenta “Astazi la orele 19” a castigat Premiul pentru cea mai buna Coregrafie in cadrul Festivalului Julidans din Amsterdam in anul 2003, in aceeaşi perioadă fiind şi coregraf rezident al Centrului MAD condus de Vava Ştefănescu şi Mihai Mihalcea. In anul 2008 a câştigat Premiul pentru cea mai bună Coregrafie Contemporană, pentru un moment de Dans Contemporan in cadrul “Concursului Internaţional de Dans Clasic şi Contemporan” organizat la Sibiu.

Din anul 2014 este coordonator al Compartimentului de Balet al Teatrulului de Opereta şi Musical “Ion Dacian”.

A participat la workshopuri susţinute de coregrafii: Massimo Gerardi, Brice Mousset, Michael Schumacher, Roberta Marques, Mark Tompkins, Lisa Nelson, Davis Zambrano, Karine Saporta, Wayne McGregor, Margarida Bettencourt, Paolo Henrique, Cosmin Manolescu si Gigi Caciuleanu.
Ca dansator lucrează atât in teatru cât şi in televiziune. In Teatru a colaborat ca dansator cu coregrafii Florin Fieroiu (profesor), Eduard Gabia, Sergiu Anghel (profesor, coregraf Orion Balet), Liliana Iorgulescu (profesor asistent, coregraf), Ana Eva Cruellas (Musicalul Chicago) şi momentan cu maestrul Gigi Caciuleanu (D’ale Noastre – T N B si Folia, Shakespeare & Co – Teatrul Metropolis). In calitate de interpret a jucat in Missa Prophana (coregrafia Sergiu Anghel), Les Maries de la Tour Eiffel (regia Denis Milos), Sarea Pamantului (coregrafia Liliana Iorgulescu), Musicalul Chicago (regia Ricard Reguant), Saka si Saka Eko (Sensor – TNB, La Motoare), Regele Cerb (regia Michele Modesto Casarin – Teatrul Masca), Oglinda (regia Mihai Malaimare – Teatrul Masca), in prezent in Una Historia de Tango si Iunia (regie si creatie proprie la Teatrul Masca) si in spectacolul Confesiunile unui câine (regie si creaţie comună alaturi de Mihaela Radescu si compania Replika – Teatrul Luni de la Green Hours). Ca şi coregraf şi dansator, a lucrat in televiziune in cadrul emisiunilor “Dansez pentru tine” (ProTv), “Te cunosc de undeva” (Antena 1), “O data’n viata”(TVR) si “Cronica Carcotasilor” (Prima TV). A participat ca Actor şi Coregraf in cadrul serialului de televiziune “Un pas inainte” ProTV) .

2.Oleg Danovski

Oleg Danovski

Oleg Danovski

Operele cu adevarat frumoase sunt cele de geniu. Noi am ales ca fiecare an sa fie special. 2015 inseamnă pe de o parte prezentarea unei viziuni contemporane asupra coregrafiei, iar pe de altă parte reintoarcerea la valorile clasice cu o semnificaţie puternică şi universală. Sunt acele valori ale Romaniei pe care noi vrem permanent sa le descoperim şi redescoperim. Anul acesta inseamnă dezvaluirea unei porţi spre un tezaur al valorilor romaneşti şi de geniu.

Absolvent al Liceului de Coregrafie din București , Oleg Danovski Jr. și-a inceput cariera in balet în 1976, ca angajat al Operei Naționale din București . La scurt timp, devine prim solist și coregraf la Compañia Nacional de Danza del Ecuador,unde a rămas timp de patru ani. Aici, el a avut posibilitatea să lucreze cu Anna Sokolow ( șef al departamentului de dans Мodern de Școala Julliard din New York ) și Lorna Burshall ( director al Companiei de Balet Modern în Cuba ) . În acest timp, el predă cursuri metodologice de dans clasic la Academia Nacional de Danza și conduce un număr mare de spectacole .

După întoarcerea sa în ţară și până în 2007, activează ca prim solist și coregraf la Teatrul de Balet Oleg Danovski, din Constanța , unde dansează roluri solistice și face coregrafia pentru o serie de spectacole.

Printre realizarile sale cele mai importante amintim coregrafia pentru spectacolul ”Cocoșatul de la Notre Dame” și conducerea artistică a altor mari spectacole, cum ar fi : “Lacul Lebedelor” , “Spărgatorul de Nuci” , actul II din “La Bayadere” și “Mandarinul Miraculos”.

IV. Înscrieri şi taxe

Înscrie-te până la data de 16 mai şi beneficiezi de o reducere de 10%!

Calendar înscrieri, procedură aplicare şi taxe: CALENDAR-INSCRIERI-SCOALA-DE-VARA-EDITIA-II.

Formular de înscriere:  Formular de inscriere

Pentru plata taxei şcolii de vară:

Asociaţia Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului
Banca Transilvania
IBAN: RO17BTRLRONCRT0247393001(lei)
Cod SWIFT:  BTRLRO22

V. Informaţii de contact 

●Email : infoambas@gmail.com

●Web: asociatiambas.worpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s