Şcoala de vară Balet Bucureşti

Organizator – Asociaţia Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului

 ANUNT 16.07.2014

Incepand cu data de 17 Iulie 2014 cursurile Scolii de Vara „Balet Bucuresti” se vor desfasura la sediul Sena Studio Balet, situat in Str. Logofat Tautu, nr. 68, sector 3, Bucuresti.

ANUNT 22.05.2014

Vă aducem veşti bune! Şcoala de Vară „Balet Bucureşti” într-o nouă prezentare! Avem bucuria de a vă anunţa prezenţa în proiectul nostru a doi noi profesori de prestigiu:

Dragoş Mihalcea – prim-solist The Royal Swedish Ballet şi

Ioana Macarie – dansator şi coregraf

ANUNT

Avand in vedere noile conditii cu privire la desfasurarea scolii de vara in spatiile puse la dispozitie Asociatiei MBAS, prin protocol, de catre Casa de Balet, anuntam redeschiderea listei de inscrieri pentru Scoala de Vara Balet Bucuresti, in perioada 14 mai – 30 mai 2014.
Mentionam ca prioritate in selectia ce va avea loc vor avea copiii cu varsta peste 14 ani si baietii.
Pentru luarea unei decizii privind selectia, va rugam ca, pe langa formularul de inscriere ce poate fi descarcat de pe site, sa ne transmiteti un film, de maxim 5 minute, care sa releve calitatile si aptitudinile interpretative ale candidatilor.
Subliniem excelenta oportunitate pentru copiii dvs. de a urma o scoala in conditii foarte bune si cu profesori foarte buni si va asiguram, asa cum v-am obisnuit de altfel, ca suntem foarte exigenti in alegerile pe care le facem!

Va multumim! Echipa MBAS

14.05.2014

●Pentru tineri balerini

vârsta minim 14 ani, nivel avansat şi profesional

●Profesori:

Anca Mândrescu – Profesor, Liceul de coregrafie “Floria Capsali” Bucureşti

Corina Dumitrescu – Prim-solista Opera Naţională Bucureşti

Dragoş Mihalcea – Prim-solist Teatrul Regal de Balet Suedia

Ioana Macarie – dansator şi coregraf independent

Bogdan Nicula – Prim-solist Ballett am Rhein Düsseldorf Duisburg

I. Scop

Prin “Şcoala de vară Balet Bucureşti” ne propunem excelenţa dar şi oferirea unei şanse în plus, într-o perioadă în care copiii noştri sunt nevoiţi să aleagă şcoli cu costuri mari din străinătate. De asemenea ne propunem pregătirea tinerilor  din România şi promovarea lor prin încununarea celor 3 săptămâni de curs intensiv cu un spectacol coregrafic unic la final.

II. Locaţie, perioadă desfăşurare, program:

În perioada 7 – 29 iulie 2014, are loc prima ediție a şcolii de vară „Balet Bucureşti”, un curs intensiv pentru balerini cu vârste începand de la 14 ani. În mod excepţional, putem accepta si tineri sub limita de vârstă, cu aptitudini deosebite.

Cursurile Şcolii de Vară Balet Bucuresti s-au desfasurat in locatia “Casa de Balet”,  situata in zona Dorobanti-Capitale in apropierea intersectiei dintre Calea Dorobantilor cu strada Washington, in perioada 7 – 16 iulie 2014 iar incepand cu 17 iulie pana in data de 29 iulie 2014 se vor desfasura la sediul „Sena Studio Balet” situat in Str. Logofat Tautu, nr. 68, sector 3 Bucuresti (zona „Timpuri Noi”).

Cursul se va axa pe tehnica de balet clasic: studii pentru fete si băieţi, poante, sărituri. Studenţii vor lua şi lecţii de dans contemporan şi vor avea ocazia să înveţe o coregrafie nouă realizată de Bogdan Nicula, făcută special pe măsura aptitudinilor şi talentului fiecărui elev. Cursul include un orar de 6 ore de dans, zilnic de luni pana vineri,  sâmbăta 5 ore , timp de 3 saptamani si se va incheia cu un spectacol.

III. Profesorii

1. Anca Mândrescu 

Profesor la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” Bucureşti 

Anca MandrescuAnca Mandrescu a absolvit Liceul de coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti la care a lucrat ca șef de catedra, director adjunct de specialitate si a ramas profesor de balet pana  in prezent. A fost dansator in grupul de dans contemporan al Adinei Cezar intre 1973 si 1975.

A absolvit Liceul Academic de  Coregrafie din Moscova  specializandu-se in metoda predării dansului clasic.  Si-a continuat studiile la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” in domeniul istoria si teoria artei si la Universitatea Nationala de Muzica unde a obtinut gradul didactic in metodologia predării si estetica  dansului clasic. A obtinut titlul de Doctor la Universitatea Naționala de Arta Teatrala si Cinematografie „Ion Luca Caragiale”. Intre 1990 si 2006 a fost lector universitar la UNATC, secția coregrafie.

A fost membru in Comisia Nationala pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației si Cercetării.

A fost colaborator la Televiziunea Romana la emisiunea „Lumea Dansului”, pentru care a conceput o serie de emisiuni legate de istoria baletului.

2. Corina Dumitrescu

Prim-solista si maestru de balet la Opera Nationala Bucuresti

corina dumitrescu.jpgCorina Dumitrescu este absolventa a Liceului de Arta „George Enescu” Bucuresti, secția coregrafie si licențiata in Artele spectacolului, absolventa a Universității de Arta Teatrala si Cinematografie „I.L. Caragiale” din Bucuresti.

A beneficiat de bursa de studii la American Dance Festival si a primit numeroase premii: Premiul III la Concursul internațional de balet de la Varna, Premiul de interpretare al Uniunii Interpreților, Coregrafilor si Criticilor Muzicali, premiul pentru Creatie Coregrafica la concursul national de dans, Constanta; premiul de excelenta al Forumului Compozitorilor si Muzicologilor, iar in 2004 este distinsa cu „Meritul Cultural” in grad de Ofițer.

In 1988 este angajata a Operei Naționale din Bucuresti, iar in 1990-1992 face parte din Compania de Dans Contemporan „Orion Balet” Bucuresti. In 1992 se alătura din nou Operei Nationale Bucuresti ca prim-solista.

Are numeroase invitatii la gale internaționale alaturi de nume celebre ale baletului internațional: la Teatrul de Balet din Belgrad, la Galele Stelelor Secolului XXI la Paris, etc.

Repertoriul sau include roluri ca: Giselle si Myrtha din „Giselle”, Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, Nikia si Gamzatti din „Baiadera”, Clara din „Sparagatorul de nuci”, Aurora din „Frumoasa din pădurea adormita”, Esmeralda din „Notre-Dame de Paris”, Anna Karenina din „Anna Karenina”, Doamna de Renal din „Roșu si Negru”, Julieta din „Romeo si Julieta”, Cenusareasa din „Cenusareasa”, „Armonii trecute” regia si coregrafia Laurențiu Guinea. 

3. Dragoş Mihalcea

Prim solist al Teatrului Regal de Balet din Suedia

mihalcea_dragos13aDragoş Mihalcea s-a născut pe 17 decembrie 1977, în Bucureşti şi a studiat baletul la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti, iar la vârsta de 14 ani a primit o bursă completă de studii la Academia de Balet Kirov din Washington DC pe care a absolvit-o cu calificative maxime.
Imediat după absolvire, în perioada 1997 – 2000, a obţinut un contract la Teatrul de Balet din Coreea de Sud unde a fost rapid promovat de la solist la prim-solist al companiei.
Pentru Dragoş a fost o excelentă ocazie de a experimenta în această perioadă exigenţele culturii asiatice şi de a observa tehnica desavârşită a balerinilor asiatici.
La numai 19 de ani a dansat în rolul Prinţului Siegfried din baletul „Lacul Lebedelor”, debutul său fiind doar un prim capitol dintr-o lungă “călătorie” în paşi de balet ce l-au purtat din New York şi Los Angeles – US până în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sau în Europa Occidentală la München dar şi mai aproape de noi… în Budapesta.
Multiplu medaliat în unele dintre cele mai importante competiţii internaţionale de balet, Luxembourg International Ballet Competition, ‘Roudolf Nureyev’ Ballet Competition, Rome International Ballet Competition ‘Premio Roma’, reuşeşte în urma obţinerii medaliei de aur în cadrul primei ediţii a concursului internaţional de balet “Premio Roma” să primească recunoaşterea Teatrului Regal de Balet Suedez unde debutează ca solist iar în numai şase luni dobândeşte datorită calităţilor sale remarcabile statutul de prim-balerin. Notabile pentru cariera sa sunt rolurile interpretate unde îl regăsim pe Dragoş Mihalcea în Oneghin din baletul ”Evgheni Oneghin” pus în scenă de John Cranko, „Des Grieux” în Manon al lui Kenneth MacMillans, Albrecht din Giselle, Prinţul Désiré din Frumoasa din Pădurea Adormită şi multe altele.
De-a lungul carierei sale, Dragoş Mihalcea a fost invitat să danseze în unele din cele mai prestigioase companii de balet din lume iar alături de Teatrul Regal de Balet Suedez a performat în peste 20 de ţări. De asemenea, a avut ca partenere unele din cele mai proeminente balerine precum Sofiane Sylve, Larissa Lezhnina, Marie Lindqvist şi Julia Moon.
Acum numai un an, în primăvara anului 2013, Dragoş Mihalcea a lucrat alături de faimoasa balerina rusă Nathalia Makharova, pentru punerea în scenă a baletului „Giselle”, unde a interpretat rolul prinţului Albrecht.
Cunoscut publicului român relativ de puţin timp şi promovat în campania “Români pentru o Lume” ca unul dintre românii de valoare care reprezintă excelent România în lumea întreagă şi, în special, încântătoarea artă a baletului, Dragoş Mihalcea vine acasă, după mai bine de 20 de ani, să cunoască şi să lucreze îndeaproape cu tinere talente româneşti, fiind alături de Echipa Şcolii de Vară “Balet Bucureşti” într-un proiect profesionist ce a devenit rapid, probabil cel mai vizibil din România.

4. Ioana Macarie

Dansator şi coregraf independent

Ioana Macarie  Ioana Macarie este Dansator si Coregraf Independent. A absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” in anul 1998 si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia Coregrafie, in anul 2002. Cu spectacolul de Licenta “Astazi la orele 19” a castigat Premiul pentru cea mai buna Coregrafie in cadrul Festivalului Julidans din Amsterdam in anul 2003, in aceeasi perioada fiind si coregraf rezident al Centrului MAD condus de Vava Stefanescu si Mihai Mihalcea. In anul 2008 a castigat Premiul pentru cea mai buna Coregrafie Contemporana pentru un moment de Dans Contemporan in cadrul “Concursului International de Dans Clasic si Contemporan” organizat la Sibiu.  A participat la workshopuri sustinute de coregrafii: Massimo Gerardi, Brice Mousset, Michael Schumacher, Roberta Marques, Mark Tompkins, Lisa Nelson, Davis Zambrano, Karine Saporta, Wayne McGregor, Margarida Bettencourt, Paolo Henrique, Cosmin Manolescu si Gigi Caciuleanu.
Ca dansator lucreaza atat in teatru cat si in televiziune. In Teatru a colaborat ca dansator cu coregrafii Florin Fieroiu (profesor), Eduard Gabia, Sergiu Anghel (profesor, coregraf Orion Balet), Liliana Iorgulescu (profesor asistent, coregraf), Ana Eva Cruellas (Musicalul Chicago) si momentan cu maestrul Gigi Caciuleanu (D’ale Noastre – T N B si Folia, Shakespeare & Co – Teatrul Metropolis). In calitate de interpret a jucat in Missa Prophana (coregrafia Sergiu Anghel), Les Maries de la Tour Eiffel (regia Denis Milos), Sarea Pamantului (coregrafia Liliana Iorgulescu), Musicalul Chicago (regia Ricard Reguant), Saka si Saka Eko (Sensor – TNB, La Motoare), Regele Cerb (regia Michele Modesto Casarin – Teatrul Masca), Oglinda (regia Mihai Malaimare – Teatrul Masca), in prezent in Una Historia de Tango si Iunia (regie si creatie proprie la Teatrul Masca) si in spectacolul Confesiunile unui caine (regie si creatie comuna alaturi de Mihaela Radescu si compania Replika – Teatrul Luni de la Green Hours). Ca si coregraf si dansator a lucrat in televiziune in cadrul emisiunilor “Dansez pentru tine” (ProTv), “Te cunosc de undeva” (Antena 1), “O data’n viata”(TVR) si “Cronica Carcotasilor” (Prima TV). A participat ca Actor si Coregraf in cadrul serialului de televiziune “Un pas inainte” (ProTv)

5. Bogdan Nicula

Prim solist Ballett am Rhein Dusseldorf Duisburg, coregraf

indexBogdan Nicula a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucuresti sub îndrumarea profesorilor Eugenia Cotovelea, Mihaela Santo si Constantin Marinescu. A participat la scoli de vara in Edmonton, Canada si la Academie de Danse Classique „Princesse Grace” in Monte Carlo. In 1999 se alătura Teatrului de balet „Oleg Danovski” din Constanta, ca solist si interpretează roluri in productii clasice ca: „Lacul lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Cocosatul de la Notre Dame”, „Pinocchio” , „Craiasa zăpezii”, dar si in producțiile de dans contemporan ale coregrafilor Gigi Caciuleanu si Sergiu Anghel in roluri create pentru el in „Requiem” si „Metropolis”.

În 2001 se alătura ca solist, companiei ballettmainz din Germania condusă de Martin Schläpfer. Gama sa artistica se extinde datorită colaborarii cu  coregrafi neoclasici si contemporani ca: Gisela Rocha ( Auszeit), Nick Hobbs (Gingerly Tilted Askew),  Nils Christie (Kleines Requiem), Paul Lightfoot and Sol Leon (Sh-BOOM!), George Balanchine (Apollo, Tarantella pas de deux), Christopher Bruce, Nicolo Fonte. O parte importanta a carierei sale o constituie recrearea spectacolelor de balet ale lui Hans van Manen, multe dintre ele fiind prezentate in premiera in Germania. Lucrul impreuna cu Martin Schläpfer a dus la crearea unor premiere mondiale care au atras atentia presei germane si internaționale. A creat roluri in „Frogs and Crows”, „In my day and night”,  „Violakonzert”, “Kunst der Fuge”, „Obelisco”, etc.

In  Studiul Criticilor Internationali de balet din 2007, in revista de specialitate ballett – tanz,  Melanie Suchy l-a numit Outstanding Dancer. In 2008 a aparut in gala de decernare a premiilor Benois de la Danse la Bolshoi Theater in Moscova.

In 2009 se alătura trupei nou formate Ballett am Rhein Düsseldorf  Duisburg ca solist sub direcția lui Martin Schläpfer, unde devine rapid unul din prim-solisti, extinzându-si repertoriul cu noi lucrări ca: „Signing off” de Paul Lightfoot & Sol Leon, „The Four Temperaments” – Melancholic de George Balanchine, ca si noi creatii Martin Schläpfer ( „Neither”, „Forellenquintett”), Teresa Rotemberg („Irreversibel”) creatia „Frozen Echo” de Regina van Berkel, “Pond Way” de Merce Cunningham ca si „Symphony of Psalms” de Jiri Kylian.

In mai 2013, are loc premiera creatiei sale „Flash.STOP”, in sala Operei Nationale din Bucuresti. Acesta piesa a fost creata in memoria fostei sale profesoare Mihaela Santo, impreuna cu elevii de la fosta sa şcoală, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti.

 

 IV. Inscrieri si taxe

Calendar inscrieri, procedura aplicare si taxe: Calendar inscrieri 10 martie – 25 aprilie 2014

Formular de inscriere:  Formular inscrieri scoala de vara

Pentru plata taxei şcolii de vară:

Asociaţia Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului

Str. Logofăt Tăutu, nr. 59, sector 3, Bucureşti, Cod fiscal 33160458
Banca Transilvania, Agenţia Universitate
IBAN: RO17BTRLRONCRT0247393001(lei)
Cod SWIFT:  BTRLRO22

V. Informaţii de contact 

●Email : infoambas@gmail.com

●Web: asociatiambas.worpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s